Haber: Tunceli Üniversitesi’nde Zazaca ile ilgili gelişme

0
8.283 views

 

(Not: Aşağıdaki haber Bugün gazetesinden olduğu gibi alınıp yayınlanmıştır, hatalı kavramlardan ve yazım yanlışlarından websitemiz sorumlu değildir.)

Okullarda Kürtçe’nin seçmeli ders olmasının ardından, şimdi de Tunceli Üniversitesi bünyesinde Zaza Dilleri ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı kuruldu. Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, büyük çabalarla kurduğu bölümde öğretim üyeliği yapabilecek kimseyi bulamadı. Tunceli kökenli Alman vatandaşı 3 öğretim üyesi, Tunceli Üniversitesi Zaza Dilleri ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapacak.

Boztuğ, Türkiye’de Zaza dilleri konusunda doktora yapmış öğretim üyesi olmadığından rotayı Almanya’ya çevirdi. Alman vatandaşlığına geçmiş Tunceli kökenli Zülfü Selcan, Şengül Şenol ve İlyas Arslan ile görüşen Rektör Boztuğ, öğretim üyelerini Türkiye’ye gelerekTunceli’de görev yapmaya ikna etti.

 

DÜN GİDENLER BUGÜN DÖNÜYOR

Tunceli’nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin, terör olaylarıyla anıldığını dile getiren Rektör Boztuğ, bu bölgelerde demokrasinin, hukukun, insan haklarının evrenselleşmesine dair güzel hadiselerin de yaşandığına dikkat çekti. Devletin geçtiğimiz yıllarda Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan birisine bugün ‘gel Tunceli’de öğretim üyesi ol’ demesinin önemli olduğunu dile getiren Rektör Boztuğ, “Devlet artık gel üniversitede öğretim üyesi ol diyerek bu kardeşlerimizi istihdam edebiliyor. Bu çok önemli bir gelişmedir” dedi.

FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZ

Öğretim üyelerinin Türkiye’nin problemli dönemlerinde Almanya’ya gittiklerini anlatan Rektör Boztuğ, “Ben kendilerine Türkiye’deki hukuk, demokrasi ve insan hakları konularında yaşanan gelişmeleri anlattım. Farklılıkların artık bölünme, ayrışma nedeni değil bir zenginlik olarak algılandığını söyledim. TRT’nin Kürtçe yayın yapan bir televizyon kanalı bulunduğunu ifade ettim. Onlar da gelmeyi kabul ettiler” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE DEĞİŞİM SEVİNDİRİCİ

Tunceli’de göreve başlayacak öğretim üyelerinden Zülfü Selcan, Türkiye’de yaşanan değişim ve demokratikleşmenin çok sevindirici olduğunu kaydetti. Selcan, bunu bir demokratikleşme adımı olarak gördüğünü dile getirdi. “Ülkedeki huzursuzlukların nedeni yasaklardır. Bu yasaklar bölge insanını rahatsız ediyor. Zaza dilini konuşan 3-5milyon insan var. Bu insanların beklentisine cevap verilmiş oluyor.

Devletin kendi halkının dilini tanıması ve bunu üniversite düzeyinde öğrencilere okutması mutluluk verici ve gelinen noktayı göstermesi adına çok önemlidir” dedi. Selcan atılan demokratikleşme adımlarının desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. 1964 yılında Türkiye’den ayrıldığını belirten Selcan, Rektör Boztuğ’un bu çabalarını cesur ve ilerici bir adım olarak değerlendirdi. Almanya’da birçok dilde eğitim hakkı tanındığını ifade eden Selcan, Türkiye’nin Almanya’yı bu konuda örnek almasını istedi.

ŞİMDİLİK  4 ÜNİVERSİTEDE VAR

Bölgede Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı kuruldu. Bu Ana Bilim Dalı’nda hem Kurmanç hem de Zaza lehçesinde yüksek lisans çalışmaları yapılıyor. Bu EnsitütüMilli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde hem Kurmançca hem de Zazaca öğretmeni yetiştiriyor. Ayrıca, Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde dört yıllık lisans eğitimi veren Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü bulunuyor. Muş Alparslan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü kuruldu. Bingöl Üniversitesi’nde Yaşayan Diller Enstitüsü açıldı ve bu enstitüde Zaza Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kuruldu. Tezli ve tezsiz yüksek lisans çalışmaları başlatıldı. Bingöl Üniversitesi’ndeki bu enstitüde de Kürtçe ve Zazaca öğretmeni yetiştiriliyor.

YÖK’TEN İZİN ALINDI

Boztuğ, YÖK’ten gerekli izinlerin alındığını ve öğretim üyelerinin üniversitede yabancı uyruklu görevlendirme kapsamında bu dönem göreve başlayacaklarını ifade etti. Boztuğ, ek kontenjanla öğrenci alımı için YÖK’le gerekli görüşmelerin yapılarak bu yıl 30-40 öğrenci alınmasının planlandığını vurguladı.

 

Bugün Gazetesi, 27.08.2012
Haberin linki: http://gundem.bugun.com.tr/zazaca-icin-akademisyen-ithal-ettik-haberi-203242